torsdag 11 juni 2009

Eternal Return


Vi växte upp i småstaden Falun. Falun var under uppväxtåren vår gemensamma nämnare, vår samhörighet och och byggstenen vi möttes på. Gamla lärare, myter, anekdoter och äventyr började här. De människor som vi växte upp med utgör fortfarande en stor del av vårat sociala nät, som ett resultat av våran starkaste gemensamma referens; hemorten. Anpassningen till ett litet samhälle gör drivna ungdomar innovativa, samtidigt som språngbrädan kan vara snäv när man lämnar samma samhälle. För efter intensiva ungdomsår lämnar många Falun, även om Falun aldrig lämnar faluborna. I ett evigt förföljande stöter vi på varandra i den stora världen som visar sig mindre än väntat, och inte minst när vi återvänder. Och återvänder gör vi. I sinnet, i vår nya stad, på juldagen, under sommaren. Vårt förflutna är för evigt förbundet med Falun, Falun blir den gemensamma tråd vi på ett sätt lämnat bakom oss, men som samtidigt utgör våra olika öden.  När vi lämnade Falun var det många som slogs av de mängder av möjligheter som hittills varit okända för oss. Vi insåg att det faktiskt redan fanns etablerade arenor för de idéer vi hade närt, men aldrig utforskat under vår uppväxt. Vi insåg att man faktiskt kunde arbeta med samtidskonst, arkitektur, fotografi och journalistik, vi insåg att arbete kan vara något helt annat än den bild vi fått. De som efter ungdomsåren i Falun på egen hand hittat vägar de inte tidigare kände till är många. Med Falun i ryggen och runt omkring oss, lärde vi oss att navigera enligt de vägar vi själva hittat. Vägar vi nu vill visa upp för dem som kommer efter oss, de som befinner sig tio, tjugo år efter oss i tiden. Vi vrider tillbaka klockan och berättar samtidigt vad som kan vara en annan sorts framtid på andra sidan småstaden.


Eternal Return är en utställning, föreläsningar och workshops där Falubor från en generation berättar om de alternativa val de gjort, de erfarenheter de fått och om vad Falun betytt för dem, för en ny generation. Val och erfarenheter som kan tyckas omöjliga i Falun, men som är en okomplicerad realitet på andra platser i världen, förs vidare till dem som kan relatera till det bäst. Utställningen visar för allmänheten upp det arbete som samtidskonstnärer, arkitekter, stylister och fotografer från Falun gör ute i världen, men som ofta är okänt på den plats där deras person först formades. Föresläningarna hålls för högstadieelever som idag sitter i de skolbänkar vi en gång satt i. Workshops hålls för samma elever. 12-18 oktober på Magasinet i Falun. Välkomna.

5 kommentarer:

 1. Jag vill hem istället.

  SvaraRadera
 2. Grymt detta! Synd bara att det inte verkar vara några föreläsningar inom musik, dans eller teater.

  //Musikestet

  SvaraRadera
 3. Jo då, Elias Åkesson från Elias and the wizzkids kommer att föreläsa om musik för just musikesterna på tisdag, och Jon Karlsson som spelar på Dramaten om teater imorgon (måndag). Men i stort ligger fokus på konst (i bred bemärkelse) under denna första gång av Eternal Return. /Sofia och Kajsa

  SvaraRadera
 4. Eternal return?! Vad är det för jä**a namn egentligen? När man åker in mot Falun från Borlänge och ser Eternal Return på de stora informationsskyltarna tror man att det är någon reunion av någon halvdassig progressiv rock-grupp som ska spela på Lugnet.

  SvaraRadera