onsdag 9 september 2009

Kajsa och Sofia Pontén

Nu är det bara en månad kvar till Eternal Return och vi startar nu vår serie av presentationer av alla medverkande. Här kommer ni få möta bland annat konstnärer, arkitekter och fotografer som alla bott i Falun men idag jobbar på olika platser som Stockholm, London och Paris. Först vill vi presentera oss som samlat ihop alla deltagarna, utformar utställningen och skapat konceptet tillsammans med Falu kommun och Magasinet.


Kajsa och Sofia

Kajsa Pontén, född 1979, har gått på Slättaskolan, Britsarvets högstadie och Lugnetgymnasiet. Kajsa Pontén bor i Stockholm arbetar med att producera konstutställningar på prisbelönta Mobile Art Production som visar konst utanför gallerier och konsthallar. Istället jobbar MAP i nära samarbete med konstnärer för att hitta de ultimata platserna för verken att visas på. Hon har också ett förflutet som Art Director på en reklambyrå. Kajsa är den drivande kraften bakom Eternal Return och idén fick hon för flera år sedan av flera olika anledningar. Dels upptäckte hon vilket kraftfullt nätverk hon hade omkring sig, varav många var hennes gamla vänner från Falun. Dels mindes hon hur få möjligheter alla dessa vänner och hon själv kände till när hon växte upp i Falun. Därför ville hon göra Eternal Return, för att presentera och påminna om vilka möjligheter som finns utanför den normaliserade mallen, utan att glappet ska behöva bli för långt mellan förebilden och de unga. Nu skulle de istället lika gärna kunna vara samma person. Kajsa är den som styr och ser till att Eternal Return fungerar och hon är också den som samlat ihop alla de medverkande och engagerat dem i att återvända till Falun - vilket ingen tackat nej till.

Sofia Pontén, född 1985, har också gått på Slättaskolan, Britsarvets högstadie och Lugnet gymnasiet. Sofia har arbetat med text i tidningar som Rodeo och Aluma (Malmös tidning för hemlösa) och arbetade under en längre tid som produktionsassistent på Nordeuropas första performance studio som finns i Malmö där hon idag huvudsakligen är bosatt. Idag är hon kombinerat skribent, kulturproducent och forskarassistent men har också ett förflutet som filosofistudent. Sofia är redaktör under Eternal Return och ser till att allt textmaterial fungerar som det ska, samt är Kajsas högra hand under projektets gång. Några av er elever kommer också möta henne på scen under Eternal Return där hon kommer fungera som moderator till några av föreläsarna.

2 kommentarer: